Una Verge dins d’un roure

Aquests dies he tingut el goig d’allotjar-me a l’hostatgeria del monestir de Valvanera, (La Rioja) situat en una estreta vall de la serra de la Demanda. Des d’aquest indret he fet magnífiques excursions per gaudir dels alzinars i la fageda en el seu estat primaveral, on sobresurten les blanques flors d’alguns cireres o les noves fulles de petits grups de bedolls. També m’he enfilat, acompanyat de l’amic Ramon Ribera per les carenes d’algunes muntanyes que ens han permès conversar a l’entorn de la distribució dels boscos en funció de l’orientació i l’altitud i, com dins d’aquestes masses s’han introduït geomètriques plantacions de pi roig.

Ara bé, un dels fets més sorprenents, per una persona enamorada i estudiosa dels arbres i els boscos, ha estat trobar-me que la Verge que es venera en aquest monestir -i que és la patrona de La Rioja- apareix dins d’un roure. Aquest fet és observable en la preciosa talla romànica que es troba sobre l’altar de l’església (fotografia 1) i on la Verge amb el nen apareix envoltada pel tronc i les branques d’un roure. Aquesta mateixa iconografia també s’observa en el baix relleu que hi ha a l’entrada del monestir on la Verge  està rodejada per l’escorça, les fulles i el fruit del roure (fotografia 2).

Fotografia 1.
Fotografia 1.

La causa d’aquesta representació cal cercar-la en la llegenda que explica que un lladre penedit i dedicat a l’oració, rebé la revelació que  dins d’un gran roure de la vall hi havia  la talla d’una Verge; l’arbre també té dins seu un rusc d’abelles i al seu peu hi brolla l’aigua. Acompanyat d’un capellà trobaren aquesta imatge i la vall esdevingué, a partir del segle XI, un lloc de vida eremítica, a partir de la qual es creà una comunitat monàstica que, des del segle XIII, segueix la regla de sant Benet.

Fotografia 2.
Fotografia 2.

Els roures tenen una important presència en els textos bíblics i de ben segur que en les comunitats primigènies d’aquestes valls l’existència d’un gran roure havia de ser un element teofànic. Per tant, unir un  gran roure i la Verge, fer-ne la seva “casa”, és una magnífica aliança entre la força de la Terra i l’espiritualitat.

One thought on “Una Verge dins d’un roure

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>