El pistatxer de Qusayr-Amra a Jordània

El passat més de desembre anarem uns dies, amb la família i els amics Van Vila, a terres jordanes. Com que Jordània és un país on el 80% del territori és desèrtic, pocs arbres vaig poder observar. Ara bé, el dia que visitàrem l’antic palau dels Omeies, Qusayr-Amra, situat al bell mig
del desert, poguérem observar a prop seu un arbre aïllat que em va cridar l’atenció. Quan m’hi vaig apropar, la sorpresa va ser que era un pistatxer o festuc.

D’aquest palau dels Omeies, que data del segle VIII, l’únic que es visita i que resta dempeus són les termes. Es tracta d’un edifici únic, declarat patrimoni mundial per l’Unesco pels frescos que té a les parets i sostres ja que es tracta de pintures on apareixen figures masculines
i femenines en escenes de caça i en d’altres situacions, en estat de conservació força bo. Segurament, es tractava d’un pavelló de caça i aquest fet podria explicar  la necessitat de tenir a
prop seus pistatxers que són una important font d’aliments. D’altra part, cal tenir present que el clima de 1200 anys enrere era més humit que l’actual. Respecte a la presència d’aquests arbres, al centre d’informació es poden visualitzar fotografies de principis de segle XX on els arbres eren molt més abundants que en l’actualitat.
Prop d’aquestes termes hi ha una rambla, és a dir, un curs que només porta aigua molt de tant en tant. A la riba d’aquesta llera és on es pot observar aquest pistatxer  (Pistacia vera). Es tracta
d’un arbre caducifoli originari de les regions muntanyoses de l’Àsia Central. Des de l’antiguitat es va estendre per l’Orient Mitja i posteriorment per la Mediterrània. En el llibre de Josuè (Js 13:24-28) quan es descriu el territori de la tribu de Gab, es fa referència a la localitat de Betonin, lloc on es conreava aquest arbre. En hebreu el pistatxo s’anomena botnim i en àrab Butm.
El pistatxer, com ja hem vist és un arbre bíblic. Apareix clarament esmentat en el següent passatge del Gènesi (Gn 43:11-12) com un producte bàsic per a la vida ja que té importants valors nutritius i medicinals:
Aleshores el seu pare Israel els digué: “Si ha de ser així, feu-ho. Preneu els millors
productes de la terra en els vostres atuells i porteu-los com a obsequi a aquell home: un xic de reïna i un xic de mel, adragant i làdanum, pistatxos i ametlles
 
 
 

One thought on “El pistatxer de Qusayr-Amra a Jordània

  • Josep Gordi says:

    Molt bonic¡Molt interessants… I les fotos Delicioses…aquest blau del cel amb el terros del Terra entra com sitúa a la nieta.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>