Els boscos sagrats a Etiòpia

Les relacions espirituals de la societat amb els boscos es remunten a les primeres civilitzacions d’arreu del món. Al Japó, al costat dels temples xintoistes, els arbres i boscos tenen un valor sagrat i s’esdevenen un mitjà de comunicació amb els déus. A la Grècia clàssica hi havia alguns alzinars situats al costat de temples que feien la funció d’oracles. Els pobles celtes van venerar les rouredes. Per tant, no és gens estrany que actualment encara romanguin boscos que tinguin la connotació de sagrats.
No he tingut la fortuna de viatjar a Etiòpia, però en aquests darrers mesos dues persones m’han parlat dels boscos sagrats d’aquest país africà.  
En Deli em va explicar que havia vist boscos sagrats al costat de les esglésies coptes. Segurament que l’origen d’aquests boscos cal cercar-lo en el mite del jardí de l’Edèn. Després he llegit que hi ha uns 35.000 bosquets situats al costat d’esglésies a Etiòpia, els quals tenen un elevat valor ambiental ja que la superfície arbrada només representa un 5% del territori. Les causes d’aquest fet cal cercar-les en la forta desforestació que ha patit el país producte del pastoreig i de la pressió humana per aconseguir llenya per cuinar i escalfar-se. 
En Gianni em va explicar que havia vist i fotografiat un bosc que la població qualificava de sagrat i per tant no el tallava. Aquest bosc se situava en un poble a l’oest del llac Abaya  i a uns 2700 m. d’altitud.  En aquest cas es tractava d’un bosc ralacionat amb les pràctiques animistes ja que al peu del bosc, simplement, hi havia una cabana on, de tant en tant, una dona gran dirigia una celebració que cercava honorar les forces divines que atresorava el bosc. Es tractava d’un bosc format, principalment, pel ginebró africà (Junniperus procera) que és un arbre que creix a les muntanyes de l’Est d’Àfrica i pot arribar a fer 25 m d’alçada, presentar una forma cònica i fer un diàmetre d’entre 1 i 2 m. I pel Podocarpus falcatus que és un arbre que pot arribar als 60m d’alçada i viure centenars d’anys. Les seves fulles estan disposades en espiral i tenen forma de falç amb una punta aguda.
Bosc sagrat amb una cabana per les celebracions
El ginebró africà és l’arbre de forma cònica

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>