Arbres i cançons

No és gaire comú escoltar cançons dedicades als arbres. Per aquest motiu vull recomanar-vos dos temes musicals que prenen l’arbre com a eix central. El primer és de Feliu Ventura i es titula: “El que diuen els arbres”. Es tracta d’un senzill text que ens empeny a escoltar els arbres com a element de comunicació amb l’entorn  natural i, a la vegada, a treballar per millorar el món que ens envolta. Us reprodueixo un petit fragment i us n’adjunto el video:
Un nou model
un nou poder
per a fer més
no renunciar a res.
Hem de fer un esforç
per a escoltar els arbres
o només ens quedarà el vent!

Feliu Ventura – El que diuen els arbres

Aquesta cançó també la trobareu al CD que va eixir el 2005 titulat: “Que no s’apague la llum” i que és la gravació d’un concert de Lluís Llach i Feliu Ventura.
Fotografia 1
Portada del CD de Mishima: “Set tota la vida” . És una il·lustració d’Antonie Humbolt pel llibre: “L’Othopédie, ou l’art de prévenir et de corriger dans les enfants, les difformités du corps“. Per tant, una clara utilització de l’arbre com a símbol de l’ésser humà.
La segona cançó és un poema de Joan Maragall escrit el 1901 i titulat: “Els Ametllers” i que l’ha musicat i cantat el grup Mishima. El trobareu en el CD que aquest quartet va publicar el 2007 i que es titula: “Set tota la vida”. A més a més, la portada d’aquest treball s’il·lustra amb el gravat d’un arbre tort lligat a un pal (Fotografia 1).

Sentir els versos de Maragall en la suggerent veu de David Caraben i la música de Mishima és un veritable plaer. Per animar-vos a escoltar-la us n’adjunto el video i reprodueixo uns versos del poema que em recorden, clarament, Sant Francesc d’Assís, el qual en una de les Floretes s’explica que va dir-li a un ametller: parla i, aquest va florir:

15 de febrer:
Avui ha caigut neu damunt les flors
i damunt de les coses primerenques:
un matí de blancor que el sol ha fos.
A migdia poncelles vermellenques
han tret el cap florit entre la neu
i han resplendit enmig de la blancura:
els ametllers han dat gràcies a Déu
agitant llur rosada vestidura.

Mishima – Els ametllers

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>