Un arbre monumental del “chaco” sudamericà a l’entrada de Mataró

Si entrem a Mataró per la N-II des de Barcelona, a l’alçada del Rengle o del Tecnocampus observareu, en una rotonda, un arbre molt curiós ja que té forma d’ampolla. Es tracta del “palo borracho”, “árbol botella” o “yucán” (Chorisia speciosa).  És un arbre de la família de les Bombacàcies. El nom del gènere està posat en honor de l’artista J.L. Choris que acompanyava al naturalista Kotzebue en les seves campanyes per Sudamèrica i pel que fa al nom de l’espècie, significa bonica i fa referència a les espectaculars flors que fa l’arbre.
El “chaco” és un terme quítxua que vol dir: “lloc de cacera” i s’utilitza per denominar la sabana embosquinada que creix entre el riu Paraguai i la serralada dels Andes i com tots els gramenets subtropicals es caracteritzen per patir una estació seca.
El “palo borracho”
El “palo borracho” és un arbre caducifoli, que fa flors grans i que és capaç d’emmagatzemar aigua en el seu tronc inflat en forma d’ampolla. Una altra de les seves característiques és l’espinescència de la seva escorça que és una estratègia per reduir la transpiració i, a la vegada, és un sistema de defensa contra els grans herbívors. Aquest arbre es va plantar a Mataró, provinent de l’Argentina, fa un parell d’anys i té uns 70 anys, fa 7 metres d’alçada i pesa unes 10 tones.
Per tant, és un arbre que mereix aturar-se, un moment, per observar-lo tranquil·lament i gaudir-ne de les peculiaritats.
L’epiniscència de l’escorça és una de les peculiaritats d’aquest arbre.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>