Les sequoies gegants

Ahir es va fer realitat un somni ja que vaig tenir la joia de passejar i admirar el bosc de sequoies gegants del Parc Nacional de les Sequoies a Califòrnia, als Estats Units. He de reconèixer que
la realitat va superar les expectatives. Mai havia vist uns arbres com les sequoies gegants (Sequoiadendrum giganteum) que són admirables per la seva verticalitat, alçada, majestuositat, longevitat i elegància.
L’elegància és resultat de la contundent verticalitat, de la considerable alçada i del color rogenc del seu tronc. Tot plegat fa que restis magnetitzat ràpidament per la seva presència. Quan apareixen formant grups de dos o tres arbres la seva contemplació s’esdevé corprenedora.
La longevitat de l’arbre es producte del seu robust tronc i de l’ampla escorça que compta amb una important quantitat de tanins i altres substàncies químiques que impedeix que sigui atacat pels insectes i que a la vegada el protegeix dels focs que esporàdicament cremen a nivell de la
superfície del bosc aprofitant la gran quantitat de fusta morta i, majoritàriament, resultat d’una tempesta seca. Ara bé, en ocasions si que ens apareixen els efectes del pas del foc sobre el tronc de l’arbre o l’àpex de l’arbre mort per l’efecte d’un llamp, però malgrat aquestes cicatrius l’arbre
es manté dempeus.

En conclusió es tracta d’uns arbres únics, enormement espectaculars i que afortunadament estant protegits des de finals del segle XIX. Per exemplaritzar tot el que us acabo d’explicar, us esmento les principals dades de la sequoia anomenada General Sherman que potser és l’ésser viu amb major biomassa del món ja que té 1.487 metres cúbics de biomassa, 31 metres de
diàmetre a la base del tronc, 75 metres d’alçada (producte que un llamp va assecar l’àpex) i uns 2200 anys d’existència. De ben segur que hi ha arbres més alts i de més vells, però difícilment que acumulin tanta biomassa.
 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>