Paneveggio i Jaume Cabré

He de reconèixer que, des de fa anys, soc un fervent lector de les obres de Jaume Cabré. Per aquesta raó vaig celebrar la publicació de la seva darrera obra: Jo confesso. L’he llegida amb passió i, en ocasions, he pensat el mateix que l’Antoni Bassas (Ara,10-10-2011): i és que mentre llegia alguns fragments del llibre, em venien ganes d’aixecar-me i aplaudir l’autor i cridar “Cabré! Cabré!”.
Un dels moments més sorprenents va ser quan vaig veure esmentat el bosc de Paneveggio ja que és un dels boscos més espectaculars que he visita mai. Encara guardo viva a la memòria la passejada per entremig d’aquells espectaculars avets. 
Cami en el bosc de Paneveggio
Cabré lliga Paneveggio a la història d’un dels personatges de la seva obra: en Jachiam dels Mureda de Pardac o Predazzo. El personatge parla d’ell mateix en aquests termes: “ Sóc un tallador de fusta, escoltador de la fusta. El meu ofici és fer cantar la fusta, triar els arbres i els indrets del tronc que després serviran perquè els mestres lutiers en facin un bon instrument, ja sigui una violeta, un violí o qualsevol altre instrument
Paneveggió es localitza dins l’arc alpí, en concret  dins del Parc Natural de Paneveggio Pale  di San Martino als Dolomites del Trentino (Itàlia). És un espectacular bosc d’unes 2.700 ha, en el qual el 85% és Picea abies i la resta Larix decidua, Pinus cembra, Abies alba i Fagus sylvatica.
En el centre de visitants s’explica la història d’aquest bosc que també es coneixia com el bosc dels violins degut a la qualitat dels troncs de Picea abies per fer instruments musicals. S’esmenta que el mateix Stradivarius i altres lutiers de Cremona van visitar aquesta foresta a la recerca de bons troncs per fer instruments ja que la particular ressonància de la fusta de la Picea abies és única, producte de la seva elasticitat la qual transmet millor el so. Els millors arbres eren aquells que al llarg de segles havien tingut un creixement lent i regular. 
Us recomano la visita i també, ferventment, la lectura de: Jo confesso.
Torrent enmig del bosc de Paneveggio

One thought on “Paneveggio i Jaume Cabré

  • aurora gimenez padilla says:

    Estic llegint "Jo confeso" i cercant informació sobre el personatge de Jachiam, he trobat aquesta informació que m'ha aclarit el passatge. Moltes gràcies.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>