En suport al poble japonès, parlarem del seu arbre nacional: el cedre roig japonès

Aquests dies patim, enormement, a l’observar els terribles efectes del tsunami i ara els perills de fuites radioactives de la central nuclear de Fukushima. Per aquest  motiu he pensat que la millor manera d’encoratjar al poble japonès era parlar del seu arbre nacional: el cedre roig japonès. Ja que de ben segur que la fortalesa d’aquest arbre és present en l’ànima d’aquest treballador, amable i sofert poble.
El cedre roig japonès o Sugi  (Cryptomeria japonica) és l’arbre nacional del Japó. Cal precisar que pròpiament no es tracta d’un cedre doncs aquest gegant és un representant de la família de les taxodiàcies. Per tant, és un parent de les sequoies. El sugi és un arbre perennifoli molt alt ja que en ocasions pot arribar als 70 m d’alçada; posseix uns diàmetres que sobrepassen els 4m i la seva escorça grisenca i vermellosa amb tires verticals és realment particular.
Quan el cedre roig té molts anys pren el nom de Yakusugi, el qual en ocasions forma boscos molt especials que tenen la consideració de sagrats. Un dels exemples, més espectaculars, de bosc sagrat, el trobem a l’illa de Yaku-shima . Només cal tenir present que els arbres d’aquesta illa poden arribar a tenir de 3 a 5 m de diàmetre, més de 30 m d’alçada i, majoritàriament són mil·lenaris. El Yakusugi de més edat que ha estat identificat fa 25,3 m d’alçada, una circumferència a l’alçada del pit de 16,4 m i es calcula que té més de 7.000 anys.
Cedre roig japonès del temple de Nikko. Fixeu-vos que al seu peu els japonesos pengen desitjos escrits que s’anomenen Omikuji

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>