Boscos de bruixes al Lluçanès

Avui, amb els estudiants de l’assignatura “Bosc i societat” que imparteixo dins el Màster de Medi Ambient de la UdG, he visitat la seu “Consorci del Lluçanès”. Ens han explicat diferents iniciatives per apropar els valors patrimonials als visitants. De les diferents propostes explicades: rutes de transhumància al Lluçanès, ruta dels 400 anys d’Oristà a Lluçà per camins ramaders i rals… m’ha encuriosit la Ruta de les bruixes del Lluçanès. Una ruta marcada amb cinc plafons situats en indrets vinculats a la història de la bruixeria a la comarca. Ens hem acostat fins al Roc Foradat dins del terme municipal de Prats de lluçanès. Sort que ens hi han acompanyat ja que és difícil de trobar. El roc Foradat era el lloc on la bruixa de Napa hi preparava els seus beuratges aprofitant una cavitat de la roca. Aquesta bruixa és un personatge històric del segle XVII que s’ha mantingut durant molt de temps dins l’imaginari col·lectiu de la comarca  per fer por i tornar obedients a les criatures.
El Roc Foradat
És sorprenent que les institucions utilitzin referents històrics amb connotacions negatives- com les bruixes i els bandolers- per acostar els visitants a l’espai forestal i als paisatges de la comarca. Imagino que dins del nostre inconscient encara considerem la boscúria com un espai de perill i por per on transiten les criatures més perilloses.

Plafó de la ruta de les Bruixes

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>